נדל"ן הוא אחד הנושאים החמים והמדוברים ביותר כרגע, אך חשוב לגשת לתחום על בסיס לימוד והבנה. בשורות הבאות אספנו כמה טיפים שחשוב לדעת על נדל"ן בישראל, עם כמה דגשים שמיועדים למתעניינים, למחפשי דירות מגורים ולמשקיעים.
הכירו מקורות מידע טובים
נדל"ן אי אפשר ללמוד לעומק על רגל אחת. כדאי להכיר מקורות מידע טובים, בהתאם לנקודת המבט שלכם. לדוגמא, קורס תיווך נדלן יתאים למי שרוצה להיכנס לתחום כמשווק נדל"ן, אך יכול להתאים גם למשקיעים מתחילים. ספרים רבי מכר בתחום נכנסים לעובי הקורה בנושאי בחירת דירות להשקעה, השבחת נכסים, נטילת משכנתאות. אם אתם נעזרים בבלוגים, בדקו היטב מי הגורם שכותב את התוכן ועד כמה הוא מקצועי. כתבות מקצועיות בתחום יכולות לעזור וכן הרצאות ו-וובינרים שמשודרים מעת לעת.
נישות בנדל"ן – לא הכל אותו הדבר
נדל"ן בישראל הוא אמנם ענף בפני עצמו, אך כמו ענפים אחרים הוא מכיל כל מיני נישות. נדל"ן בארץ מורכב למשל מנישה של משרדים להשכרה, נישה של נכסים מסחריים מניבים, נכסים תעשייתיים, דירות מגורים, קרקעות לבניה לאחר הפשרה, קרקעות חקלאיות, נכסים משולבים (מגורים פלוס מסחר) ועוד. נישות פופולריות בעת האחרונה כוללות פרויקטים של התחדשות עירונית, פינוי בינוי, תמ"א 38. קבוצות רכישה נמצאות בירידה, אך הנישה הזאת עדיין לא נעלמה לגמרי.
אזורי ביקוש – לא מה שחשבתם
לא צריך להיות נדל"ניסט מנוסה על מנת להכיר בעובדה שישנם בישראל אזורי ביקוש וישנם אזורים רבים אחרים שאינם כל כך מבוקשים. אבל שימו לב לטיפ הבא, יש פה משהו קצת יותר סמוי, לא מה שבהכרח ידעתם. אנשי מקצוע בתחום מספרים כי גם בתור אזורי ביקוש ישנם אזורים יותר מבוקשים וכאלה שפחות. וגם באזורי פריפריה ניתן לזהות "כיסים" של נכסים מבוקשים ובעלי ערך רב מאחרים.
האם מחירי הנדל"ן אכן צפויים להיבלם
בשנים האחרונות היו כאלה שחזו שמחירי הנדל"ן צפויים להיבלם ואחרים טענו להפך. אנו לא באים לומר מה יקרה בוודאות בעוד שנה או עשר שנים, רק נציין כמה עובדות. מדד תשומות הבנייה לאחרונה קפץ. זאת אומרת שמחירי הבניה בעליה. בנוסף, לא נראה שהמחוקק הישראלי מתכוון לבצע שינויים מרחקי לכת בקרוב, שיתמכו בהורדת מחירים. בינתיים, מחירי הנדל"ן לא מראים סימני האטה.
שיקולים שונים בבחירת נדל"ן
בבחירה של נכס לרכישה, יש להביא מכלול של שיקולים. בין היתר, תמיד צריך להגדיר מטרה, למשל בחירה בנכס למגורים למשפחה, נעשית על סמך שיקולים אחרים לעומת בחירה בנכס להשקעה. אך גם נכס להשקעה צריך לבחור כאשר מביאים בחשבון שיקולים מגוונים. למשל את פרק הזמן הצפוי להחזקת הנכס (טווח בינוני או ארוך), אופי האזור. ככלל, בבחירה מומלץ להתעדכן במחירי נכסים שנמכרו בסמוך, בתמהיל האוכלוסייה באזור, אופי התשתיות, תוכניות אזוריות כגון פיתוח מסחר ותעסוקה, התחדשות עירונית וכדומה.