מהם כללי הבטיחות בפרויקט בנייה מסחרי?

כללי בטיחות בפרויקט מסחרי

בטיחות במבנים ציבוריים יכולה להיות מעט מורכבת בימינו עם שפע של איומים וסכנות פוטנציאליות שיכולים להגיע מתוך המבנה ומחוצה לו. מכיוון שמבנים אלו פתוחים לציבור הרחב, ישנם כללי בטיחות שצריך לעמוד בהם על מנת להקטין את הסיכון הקיים, לשמור על בטיחות מקסימלית של המשתמשים במבנה ולמזער את החשיפה לפציעות, פגיעות וכדומה באזורים בהם הסיכון גדול יותר. 

החשיבות בשמירה על כללי בטיחות

ישנם כללי בטיחות שצריכים ללוות כל פרויקט בניה מסחרי, כללים אלו מקבלים התייחסות מלאה כבר בשלבי התכנון הראשוניים, במיוחד כאשר מדובר במבנים חדשים, במקרה זה כל אמצעי הבטיחות משולבים בשלבי הבנייה. מכיוון שכללי הבטיחות כל הזמן מתעדכנים, גם מבנים ישנים יותר צריכים ליישר קו ולהתעדכן באמצעי בטיחות בהתאם, ברוב המקרים אין בעיה ואפשר להוסיף את אמצעי הבטיחות הנדרשים. 

על אילו כללי בטיחות חשוב להקפיד?

מניעת החלקה ושבילי גישה מסומנים

ישנם אמצעי בטיחות שהם בגדר חובה. כך למשל כאשר מדובר במבנים ציבוריים צריך להקפיד ששבילי הגישה יהיו כמה שיותר ברורים ומוארים, שיהיו מסומנים עם פסים זוהרים על מנת לתת מענה גם בשעות החשכה או בימים גשומים, ומוגנים מפני מים רטיבות והחלקה. צריך לשים דגש על מניעת החלקה גם בתוך המבנה עצמו, הסיכון בהחלקה קיים ומוחשי, לא רק כאשר מזג האוויר בחוץ גשום אלא גם כאשר מבצעים עבודות ניקיון בחללים הציבוריים. מניעת החלקה על ידי אמצעים מתאימים ונקיטת משנה זהירות יכולה להציל חיים. 

מעקות ברזל למדרגות ולאזורים מסוכנים

תקני הבטיחות מחייבים להתקין במבנים ציבוריים מעקות בכל גרם מדרגות, יש לקחת בחשבון שאי התקנת מעקות זו ממש עבירה פלילית שיכולה להוביל לסנקציות חמורות. מלבד במדרגות, יש להתקין מעקות ברזל בכל מקום שאנשים יכולים ליפול ממנו כמו למשל מרפסות, פתחים בקיר, במקומות שיש בהם הפרשי גובה בין שני מפלסים, באזורים שמיועדים לפריקה וטעינה במפעלים ועוד. בכל הנוגע למדרגות, החוק מחייב להתקין מעקות בשני הצדדים של גרם המדרגות, כאשר ישנן הנחיות מאוד ברורות לגבי האופן שבו ההתקנה צריכה להתבצע, גובה המעקות, המרחק מהקיר, המרווח בין הסורגים ועוד.

תקני בטיחות לחלונות

גם חלונות במבנים ציבוריים צריכים לעמוד בתקני בטיחות שונים כדי למנוע סיכון. החלונות עצמם צריכים להבנות בהתאם לתקן הישראלי הנוגע לחלונות, הם אינם יכולים לבלוט כלפי חוץ, עליהם להיות מיוצרים מחומרים לא דליקים, ומכאלה שאינם מתנפצים, כאשר הזיגוג עצמו צריך לעמוד בכל התקנים, לרבות התקן הנוגע לבטיחות מפני אש. מומלץ להתקין בחלונות רשתות כדי למנוע כניסת חרקים וזוחלים, מה גם שעליהם לעמוד בתקנים של גודל, רוחב, עומק, גובה מהרצפה ועוד. כמו כן ישנם תקנים העוסקים במניעת נפילות מהחלון והתקנת סורגים.

פתרונות בטיחות באש

מכיוון שלרוב במבנים ציבוריים קיימת תנועה ערה של אנשים, התקנים הנוגעים לבטיחות באש שונים מהתקנים הקיימים במבנים פרטיים. כאן מעבר להתקנת מערכות גילוי אש ועש, שהן בגדר חובה, יש תקנים נוספים שצריך לעמוד בהם כמו למשל התקנת פתחי אוורור, הצבת פתרונות שילוט אשר מכוונים את האנשים לפתחי המילוט, דלתות וחלונות עמידים באש, הנחיות הנוגעות לחדרי המדרגות ופתחי המילוט, ציוד כיבוי אש בכל קומה במבנה, ברזי כיבוי אש מחוצה לו ועוד. 

לסיכום ישנם המון תקנים הנוגעים למבנים ציבוריים בהם חשוב לעמוד, כמובן בהתאם לסוג המבנה ומטרת השימוש שלו. לכן חשוב מאוד שתהליך התכנון והבניה יתבצעו על ידי אנשי מקצוע מומחים ולהם כל הידע והניסיון הדרושים.

מאמר זה נכתב עבור שגום – מסחר והשקעות