התאורה בכל חדר בבית כמה חשוב המיקום ?

התאורה

קשה לדמיין את החיים ללא אור שמש וקשה לדמיין אותם גם ללא תאורה מלאכותית. תארו לעצמכם שיורד החושך והבית חשוך ואפל. יש לה השפעה פרקטית – היא מאפשרת לנו לראות את דרכינו ולהמשיך בפעילות שוטפת בלי קשר לתנאי החוץ. אך יש לה גם תפקיד אסתטי –הגופים המעוצבים תורמים ליצירת אווירה נעימה בכל חלל. 

התכנון נעשה כבר בשלב הבנייה או השיפוץ על מנת לקבוע נקודות חשמל ולהחליט היכן ימוקמו הגופים ובאילו סוגים של גופים נבחר על מנת להשיג את האפקט המבוקש.
התאורה היא פונקציה של גודל ומבנה החלל וכן צרכיהם הייחודיים של הדיירים. כך למשל, יש מי שאוהבים לקרוא ומחפשים אור חזק יותר בפינת הקריאה ואחרים מבשלים הרבה ומחפשים אור עוצמתי באזור פעילות העבודה במטבח – שיש, אי, כיור וכדומה.

לפניכם מספר היבטים חשובים בקביעת מיקומים וסוגים בכל חלל:

התאמה לפי הצרכים

כדאי לעבור חדר-חדר על מנת לבחור את התאורה המתאימה. לחשוב על אינטראקציה בין תאורה, למשל, ביחס לפתחים כמו דלתות וחלונות וגופים שישלימו.
מראות יכולות להגביר את העוצמה ויש לקחת בחשבון גם תרחישי תאורה שונים לפי האור שמגיע בחוץ בשעות היום ובמזג אוויר משתנה ולכן. כדאי להצטייד בגופים עם דימרים שמאפשרים לעמם ולכוון את האור בהתאמה אישית או לשתול גופים מסוגים שונים לצרכים שונים. כמו פס צבירה עם ספוטים שניתן לכוון למגוון מוקדים מתוך פס אחד. 

תאורה אדריכלית נחלקת לשני סוגים עיקריים: כוללת היקפית שתפקידה לפזר אור בצורה אחידה ומקסימלית ותאורה מכוונת מטרה ותכליתית למיקוד האור על פריט מסוים או באזור ספציפי. לדוגמא – תאורה היקפית בסלון ותאורה ממוקדת בפינת העבודה. כדאי לבחון גם את היחס הדדי בין שני הסוגים כך שיהיו נציגים מכל סוג להשגת האפקט המבוקש.

תנאי החלל קובעים

בעת הבחירה התייחסו לתנאי החלל: גובה התקרות, רוחב החלל וסוג האור. במטבח נהוג לחפש אור לבן נקי ובוהק שיאפשר לראות היטב בעת הפעילות במטבח בעוד בסלון ובחדר שינה נרצה לרוב אור צהוב שמשרה יותר חמימות. אם מדובר בחלל רחב ידיים או בעל תקרות גבוהות נוכל לבחור גופי תאורה גדולים וארוכים יחסית, המשתלשלים מהתקרה כלפי מטה בעוד בחללים צרים או קטנים בעלי תקרה נמוכה נעדיף תאורה מינימליסטית כמו גופים השקועים בתקרה. 

אפשר לבחור גם גופים סמויים להארת פריטים ואלמנטים דקורטיביים כמו למשל, ציורים התלויים בבית או פריטי עיצוב בתוך מזנון או ספריה מעוצבת. 

שילוב הרמוני בין עיצובים בבחירת הסוגים

התייחסו בבחירת הגופים לריהוט עתידי כך שמבחינת סגנונות הגופים ישתלבו בהרמוניה. עם הפריטים שתבחרו לאכלס כל החלל או החליטו מראש היכן הגיוני שיותקנו. למשל, גופים מעל שידות המיטה או גוף מרכזי בחלל הרחצה. 
מהבחינה הזאת. יש לשים דגש על אטימות של המנורות לחללים עם פוטנציאל לרטיבות כמו מטבח, אמבטיה ומרפסת ותאורת חוץ שמתאימה לתנאי מזג האוויר השונים למרפסת ולגינה.
החליטו מה יהיה גוון או צורניות הגופים – לעיתים כדאי לבחור גופים עגולים לשבירת חלל סימטרי ולעיתים בפס תאורה הממשיך את הסימטריה, למשל, במסדרון. מספר הנורות והעוצמה בעלי חשיבות רבה וכיום רבים מעדיפים נורות LED שמחזיקות מעמד זמן רב. נחשבות למאוד חסכוניות מבחינת צריכת חשמל והאור שהן מפיקות נעים מאוד ומתאים לכל חלל בכל בית.

מאמר זה נכתב עבור שגום – מסחר והשקעות בע"מ